Interviuri
Nu îmi plac „oamenii frumoși” – e o expresie care și-a pierdut din sens. Îmi plac în schimb oamenii autentici. Sunt, însă, tot mai greu de găsit și de deosebit de celebritățile cu care ne-am obișnuit. Sunt cei care se încăpățânează să își trăiască viața cu un scop mai înalt decât binele lor personal și imediat. Sunt cei cărora nu le e teamă să povestească despre ei așa cum sunt, deloc închipuiți, despre viața lor, așa cum e ea, pe bune, cu vulnerabilitățile ei, cu trăirile ei, pe care nu și le reprimă, nu le cosmetizează inutil, ci încearcă să învețe din ele și să construiască prin puterea vulnerabilității.
Nu sunt oameni de succes, în sensul obișnuit al cuvântului, ci oameni de valoare. Cum îi deosebești de „oamenii de succes”? Ei rămân oameni de valoare chiar și atunci când succesul – în accepțiunea majoritară – dispare.
Sunt persoane care nu își gândesc misiunea ca pe o construcție de imagine, nu li se spune cum să facă, cum să arate, cum să se prefacă, ci chiar fac lucrurile din vocație, din conștiință, din convingere.
Interviuri cu oameni autentici
„Calitatea unui om se măsoară prin cantitatea de incertitudini pe care o poate suporta”
România este remarcabilă prin „hazul de necaz” și inteligența de a reuși și de a te adapta schimbărilor majore care se întâmplă de ani de zile
Chiar la o distanță de mulți ani de când nu mai locuiește în țară, de peste ocean, doctorul Lobonțiu se simte dator țării care l-a format: „Este și va rămâne pentru totdeauna țara mea! Țară pe care o iubesc și pe care o am în suflet pentru totdeauna. Așa o văd eu. Așa o simt eu, așa o trăiesc eu. Nu știu alții cum o văd. S-a împlint un sfert de secol de când am plecat. 20 de ani în Franța, iar cinci ani, aici în California. În cercul de prieteni și de colegi, pot spune cu toată seninătatea că mulți simțim la fel. Altfel, îmi lipsește timpul. Libertatea de a face mai mult pentru cei dragi.
Dr. Augustin Dima – „The Good Doctor” de la Spitalul Militar Central
Doctorul Augustin Dima are 38 de ani, dar a operat cât pentru o viață profesională plină. În țară și în afară, pentru că el crede că fiecare medic ar trebui să încerce ambele variante. Pentru formarea sa profesională, dar și umană. Doctorul Dima a ales să revină acasă și nu regretă deloc. După discuția cu dumnealui înțelegi și mai bine de ce un doctor bun trebuie să fie musai și un om bun.
Dr. Augustin Dima este nominalizat în cadrul Galei Revistei CARIERE 2018 „Oameni care ne inspiră. România de mâine”, la categoria „Medicina viitorului„. În curând vom lansa site-ul galei, unde vă veți putea vota favoriții pentru fiecare categorie.
De vorbă cu Irina Păcurariu: Un interviu reușit e ca un meci de tenis între doi campioni
E impetuoasă, energică, în acțiune, tipic pentru un Berbec. E mai mereu între două drumuri, într-o discuție sau având în minte ceva de făcut. E previzibilă doar în profesionalism, altfel te surprinde mereu cu replici pertinente, la obiect, uneori acide. Interviurile cu ea, indiferent de care parte a baricadei s-ar afla, au tensiunea și suspansul unui meci de tenis între doi campioni. Discută cu aceeași plăcere și considerație și cu campioana momentului, Simona Halep, dar și cu croitoreasa pe care o știe de o viață. Pentru că fiecare are în spate o poveste specială, care nu a apucat să ajungă la suprafață. Și indiferent că e o vedetă sau un om obișnuit, Irina va ști să pună reflectorul corect pe protagonistul din fața ei. Cu empatie, compasiune, bun simț, documentare ca la carte și cu multă carte, fără alunecări în patetic ori ridicol.
Nora Iuga: Cea mai mare realizare a mea? Încă o aștept…
Este poetă, prozatoare, traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România. Și cel mai în vârstă blogger-poet. La 87 de ani, Nora Iuga debordează de vitalitate, umor și optimism, a jucat recent într-un film despre propria viață și își dorește să vadă locuri noi pe care să le descrie apoi în cărțile ei. M-am întrebat cum mai poți surprinde o scriitoare admirată în toată Europa, o intelectuală de talia dumneaei, cu zeci de interviuri consemnate în publicații consacrate. Și atunci, am ales să o provoc cu întrebări-fulger la care mi-a mărturisit că a răspuns cu o bucurie și o mirare copilărești.
Pamela Roussos Rațiu – un exemplu de a ieși din letargia civică
Sunt 11 ani de când o cunosc pe doamna Pamela Roussos Rațiu. Fusesem invitată pentru prima dată la Turda Fest, organizată de Fundatia Rațiu, un fel de Ziua Recoltei, sărbătoare foarte îndrăgită în Transilvania. Știam de Fundația Rațiu pentru Democrație, de proiectele sociale care scoseseră vechiul oraș dintr-un nemeritat con de umbră.
Am ajuns de dimineață la Centrul Rațiu, ușor de găsit, fiind chiar în centrul Turdei. O casă veche, cu porți înalte, în stil săsesc, larg deschise, cu oameni care le treceau foarte familiar pragul.
Cobza și doinele Doinei Lavric Parghel
Sunt incapabilă să spun de două ori același lucru în spectacolele mele”
Doina Lavric Parghel este nominalizată la Gala Revistei CARIERE 2018 „Oameni care ne inspiră. România de mâine”, categoria „Păstrătorii de comori”. Vă puteți vota favoriții pe pagina de internet a galei, www.gala-cariere.ro.
Doina Lavric Parghel e fiică de învăţători, născută la Lişna, în județul Botoşani. Timp de peste 20 de ani, a fost profesoară de limba română în Suceava. A fost perioada în care a cules folclor și l-a prelucrat în stilul său inconfundabil, acompaniindu-se la cobză.