Cei care mă cunosc de ceva vreme știu că sunt o împătimită a produselor românești. Cumpăr, folosesc, port și recomand multe produse și servicii din România. De multă vreme. I really love #madeinRomania. Mi se pare cel mai firesc lucru dacă vrei ca țara în care trăiești să și prospere. Cât de bine să meargă lucrurile când în fiecare zi cumperi lucruri de primă necesitate din import?

Sunt românești sau nu?
La cumpărături, în supermarket-uri, caut în primul rând produse fabricate aici în țară. Nu am nimic împotriva celor produse pe alte meleaguri, iar atunci când nu găsesc lucruri similare autohtone, normal că le cumpăr pe celelalte. Cu oarecare mâhnire, însă, fiindcă avem multe resurse – și materiale și umane – să le producem. Și cei din familia mea s-au obișnuit cu asta și verifică etichetele de fiecare dată – „produs la…” Dacă e făcut aici, are toate șansele să fie cumpărat. Discutăm de multe ori despre cât de important e să achiziționăm lucruri „made in Romania”.

Cumpără #madeinRomania – un motiv de solidaritate națională
Nu putem da vina pe tot ce nu merge bine în țara asta dacă noi înșine nu contribuim la prosperitatea ei. Când cumperi un lucru făcut în țară, ajuți la păstrarea unui loc de muncă aici, la creșterea unei comunități rurale, la dezmorțirea unui orășel de provincie, la limitarea exodului de forță de muncă. Pare puțin să îți cumperi laptele zilnic alegând unul dintre brandurile autohtone. Sau să porți tricotaje produse de un atelier dintr-un orășel care valorifică îndemânarea unor doamne și le ajută să câștige un ban în plus. Ori să cumperi hainele unui designer român talentat, ori să te mândrești cu încălțăminte de calitate produsă de o fabrică de aici. Sau să descoperi minunate obiecte meșteșugite de artiști populari sau mici antreprenori care și-au descoperit talente ascunse. Ori să descoperi cât de bune sunt cremele cosmetice și produsele farmaceutice autohtone. Nu mai spun de cât de apreciate sunt produsele alimentare bio sau ecologice sau ce servicii bune ai descoperit în proximitatea cartierului în care locuiești sau a biroului unde muncești sau a comunității rurale unde locuiesc rudele tale. Sau ce destinații turistice ai descoperit, ori ce locuri minunate, dar prea puțin cunoscute ți-au ieșit în cale.

Schimb de bunătăți tradiționale
Pentru că s-au adunat multe astfel de experiențe „made in Romania”, mi-am propus ca periodic să vi le împărtășesc și vouă. De data asta public, prin intermediul acestei agora. Putem face schimb de astfel de recomandări. Poate știți și voi astfel de branduri românești de care poate eu nu am auzit. Sunt conștientă că sunt multe care se află într-un cvasianonimat nemeritat. De ce să nu le facem cunoscute prin puterea Internetului?
Așadar, săptămânal voi face o recomandare de produs sau serviciu „made in România”, la care aștept și completările voastre.

#madeinRomania #produseromanesti #sustinproducatoriilocali

Foto: Pixabay

Share:

©Daniela Palade Teodorescu, 2019 Toate drepturile rezervate