Tuturor copiilor care mâine susțin examenele pentru Evaluarea Națională le doresc să-și găsească rostul și vocația lor autentică pe drumul învățării continue. Să ajungă fiecare acolo unde își dorește și se împlinește, nu acolo unde vor mama, tata și alte rude, nu acolo unde cred profesorii că e „cel mai de elită liceu”, nu acolo unde hazardul te aruncă printr-un algoritm pe care nu îl poți controla. Pentru copiii ăștia care de prin clasa a cincea nu aud decât despre „sutimile alea care îți schimbă viața sau, mai rău, chiar îți distrug viața”, care sunt centrifugați ani de zile cu meditații, opționale, teste musai avansate, ratinguri cu cei mai tari profesori din clasamentul nescris al mediatatorilor – pentru ei mi-aș fi dorit să audă mai des – la școală, acasă, printre prieteni – că există viață înainte și după examen, că sunt importanți nu doar pentru notele obținute și locul pe care îl ocupă sau nu la liceul visurilor noastre, că succesul nu e întotdeauna cel mai bun sfătuitor, că un eșec pe termen scurt poate fi trambulina care te poate propulsa pe o orbită la care nici nu te-ai gândit pentru că te-ai obișnuit ca alții să gândească pentru tine, că învățarea nu e pentru examen, ci pentru a te descoperi pe tine. Pentru ei mi-aș fi dorit să afle mai mult despre cum să își gestioneze stresul firesc dinaintea unui examen, să își înțeleagă mai bine fricile și nesiguranțele, să exerseze mai mult încrederea în sine, să poată să spună „stop!” acolo unde presiunea care se pune pe ei este uriașă și abuzivă. Pentru ei mi-aș fi dorit ca în tot iureșul de meditații și teste cineva să le recomande și să îi îndrume și către niște teste de orientare profesională și consiliere vocațională – că poate suntem prea luați de val și orbiți de propriile noastre neîmpliniri personale ca părinți și nu mai putem vedea adevăratele capacități ale copilului sau chiar sclipirile lui de geniu. Și ele nu trebuie să se înscrie în foarte limitatul pat al lui Procust pe care îl impun actualele examene. Un elev care nu înțelege toate subtilitățile matematicii expuse prea abstract sau care nu poate memora și reproduce comentarii pe care nu le pricepe e departe de a fi un copil pierdut pentru societate. E doar un elev rătăcit printr-un sistem care „nivelează” individualități cu un uriaș potențial și care, neînțeles și susținut de părinți, se va risipi.
Îmi aduc aminte de ceea ce îmi povestea un părinte foarte dezamăgit cu ceva ani în urmă – își antrenaseră copilul ani de zile pentru a intra la un râvnit liceu de elită, pe care ei îl considerau nr. 1 și condiția esențială pentru succesul profesional al odraslei. Admiterea a fost un succes, părinții au sărbătorit și afișat public cum se cuvine realizarea familiei, a venit și prima zi de școală, toată lumea savura împlinirea, mai puțin bobocul care, după revenirea acasă, a trântit mapa și le-a zis părinților: „v-am făcut pe plac, am ajuns la liceul pe care l-ați vrut, eu de azi am terminat cu școala, fac doar ce vreau eu”. Povestea a durat vreun an și ceva, elevul s-a târat cu chiu cu vai prin liceu, nu îi plăcea nimic din ceea ce făcea, chiulul și rebeliunile erau la ordinea zilei, după care au fost nevoiți să facă un transfer către un liceu pe care părinții în catalogau de „de vise rele”, dar care s-a dovedit a fi exact ce trebuie pentru băiatul care își dorea să facă o meserie concretă într-un domeniu în care specialiștii sunt pe cale de dispariție și care apoi l-a ajutat să intre la facultatea dorită.
Dragi părinți, măcar în ajunul examenului renunțați să mai puneți presiune pe copii, potoliți temurăturile, durerile de burtă și insomniile, umpleți golul din stomac cu îmbrățișări și asigurări că îi iubiți indiferent de rezultate și că îi susțineți în tot ceea ce ei își doresc să facă. Asta chiar depinde de voi și e cel mai bun ajutor pe care îl puteți da. Fericirea lor stă în înțelepciunea voastră, nu în ambiția și neîmplinirea voastră.
Dragi copii, vă doresc să fiți ceea ce vă doriți voi să deveniți, iar examenul acesta să vă așeze pe orbita potrivită. Până una alta, vremea ține cu voi. Răcoarea de afară e ceea ce vă trebuie pentru un examen. Stay chill and keep calm!

Foto: Pixabay

Share:

©Daniela Palade Teodorescu, 2019 Toate drepturile rezervate