În contextul în care greva profesorilor a ținut „pagina întâi” din mass media și social media, dar și a discuțiilor informale, cu polemicile și parti pris-urile de rigoare, în Cetatea de Scaun a Sucevei, educația rezistă în cel mai constructiv și pacifist mod posibil.
Cu profesori, educatori, artiști care au înțeles că educația informală câștigă tot mai mult teren. Că aceste generații (Z, alfa) care sunt acum „pe băncile” școlii au un cu totul alt mod de învățare – profund vizual, multi-senzorial – care vine din crearea de experiențe care să miște ceva în sufletul copiilor. Învățarea vine din emoții și stări de spirit care declanșează în sufletul lor dorința de a afla mai mult, de a descoperi cum s-a ajuns acolo și cum se poate continua. Doar astfel „învățarea continuă” se transformă dintr-un concept oarecum abstract, cu tentă amenințătoare, într-o experiență plăcută care să-ți trezească apetitul pentru mai mult.
Inițiatorii Festivalul Copilăriei EduFortress 2023 – Generația TehnoWorld au știut să găsească echilibrul cel mai bun între tehnologie și între stilul analog și digital, astfel încât copiii să poată vedea pe viu că cele două nu se exclud, ci se completează, dacă știi cum să ții măsura. Educația analogă și cea digitală s-au împletit în mod inspirat, în cadrul a peste 70 de ateliere de învățare organizate de Centrul de Dezvoltare Personală și Profesională EduMax, în cadrul proiectului Generația TehnoWorld, sub bagheta generalului de oști, profesoara Elena Manuela David.
De pildă, fascinația copiilor de a-și face poze digitale la Pixeda a fost contrabalansată de oferta artistului Mihai Pînzaru PIM, care a desenat portretele copiilor, în stilul său care l-a consacrat – caricaturi care surprind esența fiecărui chip imortalizat în tușele de carioca ale cunoscutului artist sucevean. M-am bucurat să văd că ambele ateliere au fost luate cu asalt – maestrul PIM nu s-a dezlipit de pe scaun ore bune pentru a putea face față cererii de copii care se bucurau în aceeași măsură și de pozele digitale cu magnet care abia așteptau să fie expuse pe frigiderul de-acasă, dar și de portretul în stil inimitabil PIM.
Unul dintre cele mai animate ateliere a fost cel dedicat memoriei compozitorului Ciprian Porumbescu, în anul centenarului care animă întreaga Bucovină. Actrița Maria Teișanu și artista populară Gabriela Teișanu au creat un atelier în care personajele Marioara Porumbescu (sora compozitorului) și Berta Goron (iubita lui Ciprian) au redat scena din viața celebrului muzician patriot cu povești despre copilăria și tinerețea lui – totul pe fundalul muzical al Baladei și al operei „Crai Nou”. Copiii au pictat și colorat portretul compozitorului, tricolorul românesc și alte repere bucovinene care au marcat viața și opera lui Ciprian Porumbescu. Costumele celor două artiste s-au completat de minune cu poveștile lor însuflețitoare.
Copiii doritori să își încerce talentele de reporteri au putut exersa la atelierul de Reportaje radio-TV de la VIVA FM, ajutați de echipa care a transmis în direct atmosfera festivalului. Eu însămi m-am bucurat de tandemul ad-hoc pe care l-am făcut cu echipa de reporteri de la Intermedia – Cătălina Biholar și Cătălin Ciobanu – cu care am făcut un tur al atelierelor, în încercarea de a reda atmosfera din cetate.
Ne-am bucurat să vedem copii jucând board games, șah și jocuri logice care dezvoltă abilități de gândire logică, strategie și rezolvare a problemelor, să participe la quiz-uri în limba engleză, să deseneze mandale și să deprindă noțiuni de geometrie prin storytelling. Cu același entuziasm cu care au explorat lumea virtuală prin intermediul ochelarilor VR, au fost atenți la elemente de bază pentru a rămâne în siguranță în mediul digital, au participat la atelierele de robotică și de dezvoltare hardware și software personalizată. Pentru ca apoi să se joace construind figurine origami, quilling sau aranjamente de mozaic ori să croșeteze brățări, jucării sau să împletească artistic codițe. Imposibil să te plictisești – indiferent dacă ești copil sau părinte. Aceștia din urmă s-au putut inspira din marea ofertă de jocuri analoge cu care să-i atragă pe copii pentru a-i distrage de la smartphone, laptop ori tabletă. Și deloc întâmplător, atelierele de prim ajutor oferite de personal medical urgentist au oferit demonstrații și recomandări practice pentru situații-limită, care pot apărea la școală sau în comunitate. Cazurile șocante cu accidentarea și moartea stupidă a unor copii înecați cu mâncare au demonstrat cât de multă nevoie este de astfel de cursuri care să ne învețe manevre de prim ajutor.
Componenta digitală a festivalului a fost reprezentată de atelierele de robotică ale celor de la Logiscool care au demonstrat pe categorii de vârstă diferite că tehnologia poate fi explicată și accesată de la vârste foarte mici, adaptate nevoilor și specificului vârstei. Copiii de 3-4 ani se bucurau de albinuțele teleghidate alături de copiii mai mari care exersau primii pași în programare. Etica și deontologia software au fost prezente prin intermediul specialiștilor în siguranță cibernetică, cu recomandări și reguli care să îi ajute pe copii să nevogheze în siguranță pe internet, fără să cadă în capcanele hackerilor. Regulile au fost utile și pentru părinți, cu trimitere la tot felul de situații care pot apărea în mediul online și uite-așa atelierul a creat și buna ocazie ca părinți și copii să poată descuta despre limitele și prudențele care ne scutesc de pericole și surprize neplăcute.
Am lăsat cumva la urmă magnetul care a adunat în curtea interioară a cetății sute de copii, părinți, vizitatori – atelierul de ritmuri, percuție,
tobe africane și boomwackere organizat actorul, regizorul și percuționistul Orlando Petriceanu. Toată moleșeala, oboseala și agitația unei zile toropitoare s-au prefăcut în ritm grație trupei de actori și copii-actori coordonați de pasionatul actor-muzician-instrumentist-regizor. Am învățat cântând și bătând la tobe cum iau naștere ritmurile încă de când fătul e în burtica mamei și că ritmul ne relaxează, ne energizează și ne ajută să socializăm în cel mai plăcut mod posibil.
Ceea ce mi-a readus aminte ideea ca fiecare copil să poată să-și aleagă un instrument care îi place, pe care să îl poată învăța și deprinde în școală și care să îi fie debușeu emoțional atunci când presiunile pe care le resimt sunt prea mari – acasă, la școală, în comunitate. Avem atât de mult bullying în școli, atât de mulți copii anxioși și depresivi – și nu pot să nu mă întreb cum ar fi dacă ar asista sau ar deprinde chiar ei să cânte la tobe sau orice alt instrument le-ar plăcea? Vindecător de-a dreptul!
Atât de multe idei pentru o educație modernă, eficientă și plăcută copiilor am întâlnit la acest festival, încât le-aș sugera decidenților în educație să viziteze un astfel de festival și să se inspire din mulțimea de ateliere organizate de toți acești oameni pasionați în a găsi soluții care să îi împrietenească pe copii cu educația autentică.